Välkomna
Du har nu kommit till hemsidan för IMPRO, ett EU projekt inom FP7 (Framework programme 7), som handlar om att förbättra djurhälsan hos ekologiska mjölkkor. På denna webbplats kan du läsa mer om projektet, dess mål och strategier, projektets deltagare och när resultaten från projektet blir klara kommer de att finnas här.IMPRO står för
“Impact matrix analysis and cost-benefit calculations to improve management practices regarding health status in organic dairy farming“
eller översatt
”Impaktmatris, analys och kostnadsberäkningar för att förbättra hälsostatusen hos ekologiska mjölkbesättningar”.
Projektet startade i oktober 2012 och kommer att pågå under 4 år. Det genomförs av ett konsortium av 7 partners från 6 europeiska länder. Deltagarna är noga utvalda för att passa in i projektet med tanke på kunskaper, kompetens och förståelse för problemet. Alla deltagare arbetar med systemorienterade metoder för att förbättra djurhälsan på olika nivåer (djur, besättning, gård och region).
Sammanfattning
Djurhälsan i ekologiska mjölkbesättningar fyller inte alltid de högt ställda förväntningar som konsumenterna har. Att förbättra djurhälsan är avgörande för att stärka konsumenternas förtroende för ekologisk mjölkproduktion och deras vilja att betala mer för varan, och ett högre pris är nödvändigt för att kunna täcka de högre produktionskostnaderna. Traditionella principer för hälsorådgivning i ekologiska mjölkbesättningar ger underlag för fortsatta förbättringar. Ett problem är dock att de råd som ges kanske inte alltid tillämpas fullt ut, och dessutom i olika utsträckningar i olika besättningar, vilket leder till sämre hälsostatus än nödvändigt. IMPRO-projektets huvudsakliga mål är att komma till rätta med de svagheter som finns i nuvarande strategier för hälsorådgivning i ekologiska mjölkbesättningar. Projektet syftar vidare till att öka användningen av hälsobefrämjande åtgärder som har visats ha vetenskapligt dokumenterad effekt (evidensbaserade åtgärder) och att öka den generella användningen av hälsorådgivning. Målen kommer att nås genom ett multidisciplinärt och deltagardrivet tillvägagångssätt där lösningar tas fram för varje enskild gård när det gäller sjukdomsförebyggande åtgärder och strategier för tidigt insatt behandling.