Welkom
U bent nu op de website van IMPRO, een FP7 EU project, wat zich bezig houdt met de verbetering van diergezondheid op biologsiche melkveebedrijven. Op deze website kunt u informatie vinden over het project: doelstellingen, aanpak, partners en resultaten. De afkorting IMPRO staat voor:
Impact matrix analyse en kosten-baten berekeningen om het management met betrekking tot diergezondheid te verbeteren op biologische melkveebedrijven.
Het project is gestart in Oktober 2012 en het zal vier jaar duren. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van 7 partners uit 6 Europese landen. Deze partners zijn zorgvuldig geselecteerd om de benodigde kennis en vaardigheden te leveren die dit project nodig heeft. Het project gaat namelijk over een integrale aanpak van diergezondheid ("systeembenadering") voor verschillende niveaus (het dier, de veestapel, het bedrijf en de regio).
Samenvatting
Consumenten worden steeds gevoeliger voor problemen met betrekking tot gezondheid en welzijn op commerciale veebedrijven. Zij verwachten dat hun eten wordt geproduceerd met grote aandacht voor de eisen van dieren. Biologsiche veehouderij wordt vaak direct geassocieerd met een verbeterd niveau aan diergezondheid en welzijn. Echter, de diergezondheid op biologische bedrijven is vaak niet zo goed als de consumenten verwachten. Een verbeterde diergezondheid is daarom cruciaal voor het vertrouwen van consumenten en hun bereridheid een hogere prijs te betalen. Die hogere prijs is hard nodig om de hogere kosten van een biologische bedrijfsvoering te dekken. Eerdere concepten gericht op het verbeteren van diergezondheid hebben het pad geeffend voor verdere verbetering. Echter, vaak worden adviezen die veehouders krijgen niet voldoende uitgevoerd door verhouders, al is hier wel een groot verschil tussen bedrijven in te zien. Dat betekent dat er zeker nog verbetering mogelijk is in de diergezondheid op biologische melkveebedrijven. Het doel van het IMPRO project is om zwakke punten in het huidige diergezondheidsmanagement op biologische melkveebedrijven te verhelpen door maatregelen te implementeren die gebaseerd zijn op kennis ("evidence-based medicine"). Deze doelstelling zal nagestreefd worden door gebruik te maken van multi-disciplinair onderzoek in samenwerking met de veehouders en hun adviseurs. Dit zal moeten leiden tot bedrijfsspecifieke oplossingen met betrekking tot voorkomen van ziekte en, als dieren toch ziek worden, in een adequate en tijdige behandeling.